🍿
UAKINO.CLUB » Новини » З більшою силою приходить більша відповідальність - огляд фільму "Людина-павук. Додому шляху нема"

З більшою силою приходить більша відповідальність - огляд фільму "Людина-павук. Додому шляху нема"

Дядько Бен з трилогії Сема Реймі
"Чим більша сила, тим більша відповідальність"... Цю фразу ми з вами чуємо, бачимо та читаємо на протязі усієї історії Людини-Павука. В різних мультивсесвітах Пітер чув її від різних персонажів, але найчастіше від свого Дядька Бена. Проте цього разу дана фраза стала не просто лейтмотивом фільму, а і задачею для кіноробів. Третій фільм про дружнього сусіда-павука стане особливим в історії кінокоміксів, адже не лише розповість чергову історію кіновсесвіту Марвел, але і поєднає "офіційну історію" з ранніми екранізаціями, котрі запали в душу фанатів.

Традиційно, давайте домовимося про деякі базисні погляди, щоб краще розуміти хід думок оглядача.

Для любителів серйозного кіно, які можуть наректи фільм занадто дитячим, або звинуватити його в недоречних жартах, які герої випалюють в серйозні моменти. Пам'ятайте, що фільм знімався для американського, та європейського ринку, а не тільки для СНД зони, а також був розрахований на дитячу аудиторію (12+). Це типовий представник попкорн-муві, який намагається зберігати позитив, відповідати традиціям американської люб'язності, яка часто здається нам надто лицемірною, та всіляко розвантажувати емоційне напруження глядача.

- Якщо ви, знову ж таки, зібралися написати коментар "раніше було краще", то не забудьте спершу переглянути трилогію Сема Реймі, а в придачу захопіть дилогію з Ендрю Гарфілодом. І лише тоді, коли ви стерли з пам'яті цей "святий образ канонічного павука" і замінили його свіжими враженнями від перегляду минулих часів, попутно зауваживши всі косяки, ляпи, недоліки сюжету та недолугі жартики, можете критикувати даний фільм. Ми часто залишаємо в спогадах образ, який являється ідеалізованою формою реального.

- СПОЙЛЕР[/color], про те, що в фільмі появляться злодії з попередніх частин та попередні павуки, я спойлером не вважаю, бо про це уже пів року кричить весь інтернет, а Ендрю Гарфілд заперечує свою участь у фільмі навіть після виходу фільму. Надіюсь, ви якось впораєтесь з цим. Також я дозволю собі без зайвих точностей опиратися на образ Дядька Мей, або Тітки Бена, які у кожній версії Павука, були схожим образом.

Людина-Павук: Додому Шляху Немає дивитися українською 2021
А тепер про враження від перегляду. Даний фільм важко оцінювати по звичайному, бо тоді можна скопіювати розділи з будь-якого іншого типового кінокомікса, який ви бачили. Під епічний саундтрек герой отримує черговий виклик, який він успішно вирішить, але при цьому потримає глядачів у напрузі, морально виросте, стане кращою версію себе і т.д. А ще до цього добра намішають велику порцію ностальгічних моментів, дотепних та не дуже жартиків, декілька моментів з "мурашками по шкірі", напружену кульмінацію та відчуття полегшення у фіналі. Всі ці параметри у даному фільмі витримані на сто відсотків і після стількох кінокоміксів сприймаються як даність. Тому на них не варто тратити більше тексту. З акторською грою Тома Голанда, Зендаї та Джейкоба Баталона теж нічого страшного не відбулося. Ну і Тобі, Ендрю, Маріса, Бенедикт теж впоралися відповідно.
Камео крутих персонажів, велика кількість великодок, які у вас полетять від самого початку фільму - все це я залишу на ваше особисте відкриття. Лише відзначу, що червоні окуляри не всі впізнали. А даремно.

Давайте краще поговоримо про ту саму відповідальність. Багато кінофраншиз знецінили самі себе в численних сиквелах. Згадайте лише того самого китайця з чипсами, якого вбиває негідник, за якого потім мстять у сиквелі, а потім в наступній частині виявляється, що він знову живий. Або супергеройські серіали від CW, де ніхто і ніколи на завжди не помирає. Все це позбавляє напруги. Глядач спостерігаючи на смерть персонажа заздалегідь розуміє, що відбудеться воскресіння в майбутньому сиквелі, через один сиквел, або в крайньому випадку у приквелі. І це стосується не тільки смертей.

Людина Павук з різних франшиз

Використовуючи персонажів Гарфілда та Магваєра, творці пішли по мінному полю. Один неправильний рух і трилогія Сема Реймі або Марка Веба знеціниться, а тисячі розлючених фанатів обвалять рейтинг фільму нижче плінтуса. І оскільки після виходу інтернет не вибухнув, то, очевидно, що їм усе вдалося. На 99.9 відсотків із одним єиним нюансом, про який пізніше.
Для когось це може бути СПОЙЛЕРОМ - але у фільмі відбудеться логічне завершення доль суперлиходіїв з попередніх частин. І попередні події цих всесвітів імовірно "перезапишуться". Як на мене, та концепція, яку вибрали сценаристи є виграшною з усіх сторін. Вони дали глядачам та фанатам цінну можливість отримати по декілька хвилин продовження старих франшиз і трішки переграли сутички з суперлиходіями в сторону щасливого завершення. У всіх, хто в оригінальних фільмах отримав максимальне покарання, відповідно до своїх вчинків, з'явилось право на амністію з того світу та катарсис.

А за те, що вони зробили з павучком Магваєра, я готовий аплодувати стоячи, адже режисер не пішов шляхом спротиву надуманому і ідеалізованому образу, який залишився в серцях глядачів, а просто зробив Тоббі своєрідним мудрецем та моральним еталоном, який готовий щоразу підставляти щоку під удар. Не оминули вони і Гарфілда із його втратою Гвен Стейсі, і дали йому доволі примітивну, але все ж можливість спокутувати провину перед самим собою. За це великий респект. Ну і все одно, як не крути, але ми ще маємо шанс колись в далекій перспективі побачити кросовер та адаптацію Спайдерверса з уже знайомими між собою героями, які об'єднаються проти мультивсесвітньої загрози. Це масштабно і прикольно. На таке я б пішов у кіно.

А павучок Голанда, як я вище і писав, виріс, подорослішав, змужнів і його "підготували" до ролі головного месника, який і повнен посісти крісло Тонні Старка, як це і пророкували після Війни Безкінечності. Тут ви все самі побачите на екрані.

Атмосфера у фільмі хоч і повторює веселий мотив попередніх частин, але все ж стала похмурішою і було декілька великих відрізків, де важко було посміхнутися, а серйозні та драматичні сцени сприймалися з щирим жалем до Пітера.

Більше додати нічого, бо доведеться переходили на конкретизацію, та переповідати сюжет. А це непотрібні спойлери, які заберуть у вас смак від перегляду.

А тепер сцени після титрів.

ТУТ СУЦІЛЬНИЙ СПОЙЛЕР, ЧОРТ ЗАБИРАЙ!!!!!!!

Для початку просте - Стрендж. Логічно, що його виходки у цьому фільмі не минуть безслідно, і це стане зав'язкою для його другого сольника, але поки що особисто я мало що зрозумів. Нам показали Мордо. Нам показали Ванду. Нам показали альтернативного Стренджа, або Мефісто.... Хай буде, але поки не вийшов повноцінний трейлер, важко здогадатися, що конкретно буде у фільмі, на чиїй стороні буде Ванда? Скільки буде цих Ванд та Стренджів? Загалом, чаклунські нісенітниці.

На десерт вишенька - Том Гарді та Веном. Самі побачите, що відбулося, але зараз ми можемо лише здогадуватися, яка версія Венома зустріне павука Голанда в оригінальному таймлайні. З одного боку Веном і тут може знайти Едді Брока. З іншої сторони це буде своєрідне перезавантаження, або ж це виявиться зовсім не Веном, а хтось інший...
Пишіть в коментарі, що думаєте про це. А для мене всі ці події - нерозгадана інтрига.

1. Гість Максим
    + +2 -