🍿
UAKINO.CLUB » Новини » Огляд фільму «Денна зміна» без спойлерів

Огляд фільму «Денна зміна» без спойлерів

З каскадером Дж. Дж. Перрі за камерою, «Денна зміна» — це вбивче оновлення історії про вампірів і неймовірно гарно проведенний час перед телевізором або екраном.
Здається, у Голлівуді ніколи не настане час, коли фільми про монстрів перестануть існувати. Певний час вампіри, зокрема, були головними монстрами при розробці сценаріїв, які б адекватно поєднували фентезі та ескапізм для глядачів у всьому світі. Цього року відбулася прем’єра або планується до виходу трьох фільмів, присвячених вампірам. Хоча «Морбіус» не зміг вразити публіку на початку квітня, консенсус щодо «The Invitation» (можлива назва – «Запрошення»), який виходить у США 25 серпня, ще не визначено. Третій, фільм від Нетфлікса «Денна зміна», має на меті повернути хвилювання у фільми про вампірів.

З каскадером Дж. Дж. Перрі за камерою, «Денна зміна» — це крутий бойовик в якому екшн майже не зупиняється, а харизматичні персонажі й владий гумор здатні витягнути на собі моменти «тиші».
Історія розповідає про Бада Яблонскі (Джеймі Фокс), працьовитого хлопця, який сподівається забезпечити хороше життя своїй доньці Пейдж (Зіон Броднакс). Його повсякденна робота з чищення басейну — лише прикриття, щоб приховати його справжнє джерело доходу: полювання та вбивство вампірів. Життя вбивці вампірів не завжди легке для Яблонскі, особливо після того, як його вигнали з міжнародної спілки мисливців на вампірів. Щоб прожити, Бад продає ікла покупцям на чорному ринку. Незабаром цього буде недостатньо, оскільки колишня дружина Бада Джоселін (Міган Гуд) погрожує перевезти їхню доньку до Флориди заради фінансової та домашньої стабільності. Що ще гірше, найнебезпечніша вампірша Південної Каліфорнії, Одрі (Карла Соуза), переслідує його щоб помститися.

Повернення вампірів на екрани цього року почалося посередньо, але завдяки режисеру Дж. Дж. Перрі жанр фільмів про вампірів має намір тріумфально повернутися з неповноцінності. Хоча про світ Яблонського та про те, що призвело до повстання вампірів у Південній Каліфорнії, відомо небагато, шанувальників чекає багато умовностей на цьому шляху.
Сценаристи Тайлер Тайс і Шей Хаттен належним чином і природно вводять ці концепції у свій сценарій без необхідності викладати кожну деталь, сподіваючись, що їхня аудиторія швидко зрозуміє, використовуючи деякі нетрадиційні оновлення традиційних знань про вампірів. Їхній сценарій креативний, але знайомий, і він містить свіже обертання, яке вкрай необхідно жанру.

Після понад 30 років роботи каскадером і режисером другого плану перехід на режисерське крісло був природним і заслуженим прогресом для Перрі. У «Денній зміні» він показує на екрані чудову операторську роботу та підсилює насиченість і жорстокість бойової хореографії. Пристрасть Перрі до трюків впливає на його стиль, і це підкреслює кожен захоплюючий аспект кожної послідовності дій, що робить неможливим не підбадьорюватися під час цієї приголомшливої демонстрації фізичності. Можливо, Перрі в душі каскадер, але його вміння практично знімати насичені екшенами сцени, водночас знімаючи комічні комікси всередині — і робити це добре — є приводом для шанування.
Приємно, що позитивні сторони режисерського дебюту Перрі на цьому не закінчуються. Феноменальний саундтрек супроводжує холодну, спокійну та зібрану атмосферу, створену ветераном-вбивцею вампірів Бадом Яблонскі. Але абсолютним видатним компонентом «Денної зміни Перрі» є хімія між Бадом Фокса та Сетом Дейва Франко. Було багато комедійних бойовиків, у яких незвичайні пари призводять до гумористичних моментів і стають центральними для розвитку головного героя (героїв) історії. Те саме стосується і тут, але перед об’єктивом Перрі хімія Фокса та Франко перевершує очікування, поєднуючи найкращий із тонкого й проникливого гумору, який змушуватиме глядачів хвилюватися за цей дует. Крім того, тривожний і нервовий Франко викрадає майже кожну сцену цієї болісно смішної та захоплюючої пригоди.

«Денна зміна» Дж. Дж Перрі — це приголомшливе поєднання гумору, лютості та веселощів. Завдяки вмілому використанню складних кутів зйомки для різноманітної динаміки сцен та добре поставленої послідовності дій Перрі створив фантастичний вихід у жанр фільмів про вампірів. Він не завжди витримує посадку, коли йдеться про високий потенціал створення емоційно переконливих моментів, але «Денна зміна» дуже крута, коли вона занурюється в тонкий гумор через хімію Фокса та Франко. Що може бути кращим за це?

Плюси фільму:
- крутий екшн;
- кльові трюки;
- харизматичні актори;
- хімія персонажів;
- відсутність нудної передісторії;
- не розтягненість фільму.

Мінуси фільму:
- повна не реалістичність екшну (так, від крутий, проте зовсім нереалістичний, що повністю знищує переживання за героїв – їх кидають, б’ють, стріляють, та їм по барабану);
- емоційні моменти недожаті;
- вампіри дурні й ведуться на дуже прості хитрощі;
- різновидів вампірів багато, проте вони не розкриті й їх кидають, сподіваємося, як гачок на майбутні продовження;
- а де поліція?
- погані комп’ютерні спецефекти сильно кидаються в очі (так, не кожен встигне це помітити під час крутого екшну, проте буває).

Чи відбудеться «Денна зміна 2»?
Наразі Netflix не робив жодних офіційних повідомлень про «Денну зміну 2». Критичні оцінки фільму передбачувано були середніми або нижчими, але історія Netflix із подібними бойовиками, як-от «Евакуація» Кріса Гемсворта, свідчить про те, що комерційний успіх є більшим фактором, майбутнього фільму, ніж його критичні оцінки. Невимушена драма та високооктановий екшн «Денної зміни» можуть стати ще одним великим хітом, але лише час покаже, чи вдасться його іклам достатньо глибоко ввійти в потокові топи Netflix, щоб отримати продовження.

«Денна зміна 2»: Хто може повернутися?
«Денна зміна» створює інтригуючу динаміку тріо між Бадом Джеймі Фокса, Сетом Дейва Франко та Хізер Наташі Лю Бордіццо. У другій половині фільму троє також вчаться працювати разом як команда, борючись із вампірами. Завдяки всьому цьому розвитку персонажів, «Денна зміна 2» виглядала б неповною без усіх трьох. У «Денній зміні 2» також може бути більше кумедних камео Снуп Догга разом зі Скоттом Едкінсом і жахливими вбивствами вампірів Стіва Хауї. Оскільки Бад вбиває Одрі Карли Соузи, сиквел, ймовірно, представить нового антагоніста.

Історія «Денна зміна 2»: чи є у першого фільму потенціал для продовження?
Хоча у «Денній зміні» немає важливих моментів, які вказують на майбутні сюжетні лінії, її центральна драма в стилі приятеля-поліцейського може мати в своєму рукаві ще багато трюків. Продовження можна було б влучно назвати «Нічна зміна», а ставки для Бада та його команди у вбивстві вампірів були б ще вищими. Враховуючи те, що вампіри є істотами ночі й виживають вдень лише наносячи сонцезахисний крем у всесвіті «Денної зміни», Бад міг зіткнутися з новими видами вампірів, які сильніші за південних, східних, павуків, уберів і мальків з першого фільму. «Денна зміна» також може добре працювати як допоміжний продукт, якщо його очолить крутий ковбойський вестерн Снуп Догг або круті удари Стіва Хауї та Скотта Едкінса.

Прогнозування дати виходу «Денна зміна 2»
Основні зйомки «Денної зміни» розпочалися в квітні 2021 року й завершилися в серпні 2021 року. Оскільки фільм потрапив на Netflix 12 серпня 2022 року, тобто через рік після завершення зйомок, «Денна зміна 2» може вийти наприкінці 2023 або на початку 2024 року, якщо Netflix дасть зелене світло другій частині що, як вказано вище – залежить від прийому глядачів.

Чому спін-офф «Братів Назарян» був би кращим за «Денну зміну 2»?
 Кінцівка «Денної зміни» залишає глядачів одну всеосяжну таємницю, пов’язану з топ-босом вампіра на ім’я Ель Хефе та деякими фундаментальними вампірськими знаннями про всесвіт. За винятком цього, у фільмі навряд чи є серйозні сюжетні моменти, які можна було б спрямувати на продовження.

Ось тут і вступають Назаряни.
Як тільки вони вперше з’являються в «Денній зміні», Бад визнає, що вони «очистили весь Глендейл і тепер прямують на захід». Саме це готує основу для епічного спін-оффу про походження Назарія, який міг би показати, як брати «діляться всім» від часникових жувальних гумок до срібних куль і самі знищують армії вампірів.
Крім двосічних нунчаків, ножових черевиків і обезголовлюючих ударів ногами, представлених у «Денній зміні», у спін-оффі можна показати багато інших вбивств вампірів, які ніколи раніше не бачили на телеекранах, показуючи сильну сторону бойових мистецтв Скотта Едкінса. З такою кількістю цікавих елементів, прихованих у швидкоплинних моментах «Денної зміни», брати Назаряни, безсумнівно, заслуговують на власний спін-оф.

Представляючи Снуп Догга з крутим ковбойським вестерном і додаючи власний погляд на типів вампірів, «Денна зміна» робить гідну похвали роботу, використовуючи свої оповідні прийоми. Однак, щоб зберегти фільм як повноцінну франшизу, Netflix доведеться привнести щось нове в наступні частини, не відкидаючи повністю чарівність «Денної зміни» та тонкі посилання на класику про вампірів. «Нічна зміна з Назаріанами» могла б відповідати вимогам для спін-оффу «Денної зміни», пройшовши крізь похмурі, але комічні спроби полювання на вампірів Дірана та Майка Назаріан, а також представивши сатиричні відгуки братству Майкла та Сема з фільму Джоела Шумахера «Загублені хлопці».

1. sergiy kkk
    репортер з Голлівуду⭐️
    + +2 -
    Дякую за гарний і головне адекватний огляд на денну зміну. А то люди висувають такі вимоги цьому простому жанровому фільму. Фільм простий, жаноровий, драйвовий, літній блокбастер. Не розумію чого від нього очікують "кінокритики" та "кіномани". Я нічого не очікував, а натомість отримав масу гарних емоцій, гарний настрій що у нас час уже дуже добре. Гарних бойовиків чи гарних фільмів жахів я не бачив уже дуже давно.
    23 серпня 2022 12:09
    367