🍿
UAKINO.CLUB » Новини » Яскравість - огляд

Яскравість - огляд

Яскравість (2017) – огляд.
                Переглядати даний фільм я не планував і натрапив на нього зовсім спонтанно. Увагу привернув постер, на якому красувався впізнаваний і неповторний Вілл Смітт у тандемі з незрозумілою синьошкірою істотою. А під постером незрозуміла назва – «Яскравість», яка ніяк не розкривала суті картини.
                За переглядом виявилось, що фільм розказує про реальність, у якій на Землі живуть не тільки люди, а й різноманітні магічні істоти. Так
homo sapiens доводиться уживатися з орками, ельфами, феями та іншими чудернацькими історіями. При цьому за концепцію взяті стандартні уявлення людей про цих магічних істот. Так, ельфи у фільмі зображені арійською вищою расою, яка проживає у красивих і високотехнологічних кварталах і вирізняється бездоганністю у найменших дрібницях. Вони величні і прекрасні. На противагу їм виступають орки. Вони страшні і поглинуті вуличною культурою. Навіть неуважний глядач для себе відзначить їх схожість з чорношкірими, які проживають у американських бідних районах – гетто. Саме проти чорношкірих орків ведеться жорстка дискримінація, а умови життя заставляють їх вчиняти далеко не благородні вчинки. Ну і насамкінець люди. Вони у фільмі зовсім не поділені на раси і серед них нарешті панує гендерна єдність. Вони саме такі, як у звичайному світі і символізують собою середній клас.
                Такою постановкою персонажів творці проводять паралель з реальним світом, з расовою дискримінацією і дають можливість гостро відчути цю проблематику в черговий раз. І їм це вдається. Другою моральною проблемою стає звичайна жадність. Усі прагнуть заволодіти владою магічною паличкою і просто сходять з розуму вбиваючи одне одного і будуючи змови проти тих, кого буквально хвилину тому величали друзями. Ці дві вічні проблеми не є новинкою, але показані досить цікаво і оригінально, тому зауважень до мотивації фільму немає.
                Казково-фентазійна складова – дуже сильна в плані побудови персонажів та деталізації світу. Тут вам і тематичні графіті на стінах. І надписи «Квартал суто для ельфів» чи «Орки, повстаньмо». Тут і колорит кожної з рас. Усе пророблено до дрібниць і викликає цікавість у глядача. Хочеться у деякі моменти покласти фільм на паузу і розглядати усілякі елементи декорацій.
                Слабшою стороною виявився візуал. Фільм дуже темний. Надзвичайно темний. Саме палітри кольорів весь час не вистачає. Це нагадало Людину-павука 3, чи останні частини Гаррі Поттера. Видуманий авторами світ дійсно чудовий і заслуговує на продовження, а можливо, власний кіновсесвіт. Але він показаний надто темним. Це саме той випадок, коли не помішало б до розробки запросити фахівців Діснея, які весь час чаклують над супергеройськими фільмами. В результаті була б досягнута гармонія між світлом і темрявою, що зробило б фільм більш адаптованим до молодшої аудиторії. Та і дорослим інколи хочеться яскравих тонів.
                Також повним провалом виявилась аудіоскладова частина. ЇЇ просто не було. В моменти, напруги, яку музика дуже гарно уміє підкреслити – її не було. І картинка виглядала дуже сухо. До прикладу, навіть у провальній Лізі справедливості була сцена, яка проходила під саундтрек Sigrid – Everybody Knows і викликала у мене найщиріші душевні поривання і співчуття до того, що відбувалось у кадрі. А тут музики було дуже мало і вона ховалась десь далеко.
                Гра акторів не потребує коментарів, все чудово, а що нелогічно – те казка. І ця відмазка тут працює. Тут своя атмосфера. Єдина претензія була до трійки кіллерів ельфів. На початку їх показали аж надто недоторканними, даючи їм вбивати спецназ, який йшов на смерть як стадо овець на убій. Після цього уже ніякі бої не сприймались серйозно.
                Фінальний вердикт фільму – потрібне терпіння і надія. Якщо буде наступна частина, надіюсь автори зроблять роботу над помилками і подадуть глядачу дійсно колоритне і цікаве фентезі. Всі шанси є. А цю частину варто переглянути сидячи удома і просто пізнати для себе ще один цікавий вигаданий всесвіт. Але особливого захвату перегляд не викличе.

В нас на сайті фентезі "Яскравість" вже доступне для перегляду онлайн російською. Як тільки вийде українське озвучення - ми одназу оновимо матеріал. Тому бажаємо приємного перегляду і до зустрічі.