🍿
UAKINO.CLUB » Новини » Рецензія на «Чорного Адама»: Дебют Дуейна Джонсона в DCEU

Рецензія на «Чорного Адама»: Дебют Дуейна Джонсона в DCEU

Хоча «Чорний Адам» страждає від повторюваних сюжетних ритмів і тонких персонажів, він працює завдяки грі Джонсона та його обіцянкам захоплюючого майбутнього.
У розширеному всесвіті DC від Warner Bros. за останні роки відбулися кардинальні зміни, від коригування дати випуску до творчих зрушень, не кажучи вже про несподівану відміну «Бетдівчини». Хоча щось і залишилося незмінним, так це те, що Дуейн Джонсон наполягав на тому, що його довгоочікуваний дебют у франшизі з фільмом «Чорний Адам» назавжди змінить ієрархію вигаданого всесвіту. Довгострокові наслідки цього фільму ще невідомі, але як вступ до одного з найбільших антигероїв DC, він виконує свою роботу. Віддані шанувальники DCEU знайдуть тут чимало задоволення, а тих, хто більше втомився від витівок супергероїв, може не підкорити насичений діями «Чорний Адам». Хоча Чорний Адам страждає від повторюваних сюжетних ритмів і слабких в цьому плані персонажів, він працює завдяки підходящій акторській грі Джонсона та його обіцянкам захоплюючого майбутнього персонажа.

Після наповненого експозицією прологу, дія якого відбувається в давні часи, «Чорний Адам» зосереджується на сучасних вулицях вигаданої країни Кандак, де лиходійська організація, відома як Інтерганг, тримає своїх громадян під військовим правлінням. Археолог Адріанна (Сара Шахі) шукає руйнівний артефакт, відомий як корона Саббака (Марван Кензарі), створений для того, щоб наділити свого власника силою пекла. Її пошуки приводять її до гробниці, де зберігається не лише корона, а й всемогутній Тет-Адам (Джонсон). Колись рабом Кандака Адам отримав силу богів тисячі років тому і використав їх, щоб знищити загарбників із Кандака. Тепер, коли його знову пробудили, Адам звертає свій погляд на членів Iнтерганга, і незабаром його жорстока тактика привертає увагу Товариства справедливості Америки (Justice Society of America або JSA), очолюваного набагато більш традиційно налаштованим Картером Холом (абсолютно героїчним Алдіс Ходж), він же Хоукмен.

Якщо «Чорному Адаму» не бракує чогось, так це екшну. Від вибухових перших моментів після пробудження Тет-Адама до приголомшливої сутички на вулицях Кандака, режисер Жауме Коллет-Серра ставить численні бойові сцени, які здаються епічними, якщо взяти до уваги головну роль фільму. Чорний Адам — одна з наймогутніших істот у всесвіті DC, і його фільм це швидко підтверджує. Джонсон відкрито говорив про жорстокий характер свого персонажа, і Чорний Адам не намагається це пом’якшити. Це персонаж коміксів, який не соромиться вбивати своїх ворогів, і його насильство — все ще дещо пом’якшене для рейтингу PG-13 — насправді є досить освіжаючим, оскільки він не намагається згладити його темні краї.

Однак опора «Чорного Адама» на дію над сюжетом і розвитком персонажів стає меншою. Сценаристи Адам Штікель, Рорі Хейнс і Сохраб Ноширвані не дають фільму дихати – у персонажів майже немає часу на взаємодію в проміжках між кожною послідовністю екшн сцен.
В результаті страждають деякі персонажі. Людина-яструб Ходжа (Хоукмен), хоч і не має багато передісторії, дуже чітко утверджується як найчистіший тип героя та сильного лідера. Він має переконливу динаміку з доктором Фейтом (Пірс Броснан), ще одним членом JSA, чиї повноваження дещо тонко визначені, але вражаюче представлені. Ходж і Броснан значною мірою сприяють тому, щоб глядачі зацікавилися дружбою між цими двома персонажами, оскільки на сторінці не так багато передісторії. У ролях Циклона і Атомного Руйнівника, молодших членів JSA, Квінтеси Свінделл і Ноа Сентінео є кілька чарівних моментів, але мало глибини.

Можна легко зрозуміти, як JSA можна використати, щоб керувати власним проектом, але «Чорний Адам» — це не так фільм «JSA проти Тет-Адама», а більше схоже на протистояння «Хоукмен проти Чорного Адама». Їхній конфлікт є набагато переконливішим, ніж боротьба, яка виникає між різними героями та справжнім лиходієм фільму, демонічним Саббаком. Хоча сюжет, пов’язаний із короною Саббака, присутній з перших хвилин «Чорного Адама», вона постійно здається запізнілою думкою, оскільки Коллет-Серра більше зосереджується на боротьбі за Кандак та постійних зіткненнях Адама з JSA.

Проте немає сумнівів: «Чорний Адам» – це шоу Джонсона. Тут Скеля може зіграти трохи проти типу, торкнувшись темної сторони Адама. Джонсон не пропонує багато мудрих прийомів і не покладається виключно на свою вражаючу статуру. Він набагато серйозніший, що робить його рідкісні моменти м’якості ще ефективнішими. Хочеться, щоб сценарій «Чорного Адама» трохи більше довіряв Джонсону. Існує стільки розмов про морально сірий світогляд Адама, що створюється враження, що сценаристи сумнівалися, що глядачі зрозуміють, що він не схожий на більшість героїв.

Однак те, чого описові Адама не вистачає тонкості, це компенсує інтригою. Оскільки Адам тепер гравець на дошці, є щирий інтерес побачити, що чекає попереду для DCEU. Сцена після титрів, яка вже просочилася в Інтернет (але зараз не буде спойлерів), натякає на захоплююче майбутнє Чорного Адама, і це, безсумнівно, змусить шанувальників жадібно спекулювати, поки не буде оголошено про продовження.

«Чорний Адам» — не обов’язково найрозумніший фільм про супергероїв і не найцікавіший. Тим не менш, це все ще досить переконливий вступ до одного з найбільш інтригуючих персонажів, які вийшли з DCEU. Джонсон працював над створенням «Чорного Адама» вже багато років, і його пристрасть до проекту стала очевидною майже з самого початку. Його гостросюжетний характер може бути виснажливим, і деякі персонажі вимагають більше уваги, але як історія походження для Тет-Адама, він успішно перевертає те, що глядачі могли очікувати від супергеройського дебюту Джонсона.

1. Muchas
    Muchas
    + +1 -