🍿
UAKINO.CLUB » Новини » Рецензія на "Вибач, що турбую": дика, весела та стильна комедія

Рецензія на "Вибач, що турбую": дика, весела та стильна комедія

«Вибач, що турбую» Бутса Райлі амбітно розширює межі науково-фантастичних і комедійних жанрів, створюючи абсолютно унікальний, освіжаючий і веселий фільм, сповнений чорним гумором та відображенням сучасних проблем афроамериканців в Америці.
Бутс Райлі почав свою кар'єру з музики, працюючи репером і продюсером у 90-х і 2000-х роках – він найбільш відомий як фронтмен хіп-хоп групи The Coup. Райлі дебютував як кінотеатральний режисер з фільмом «Вибач, що турбую», для якого він також написав сценарій і багато пісень, які звучать у фільмі. «Вибач, що турбую», прем’єра стрічки відбулася на кінофестивалі «Санденс» на початку 2018 року, де вона справила неймовірне враження на відвідувачів фестивалю, а права на розповсюдження були придбані кінокомпанією Annapurna Pictures. «Вибач, що турбую» Бутса Райлі це не просто якась фантастична чорна комедія з елементами жахів, це справжня насолода для любителів цікавих сюжетів з присмаком трешу з дуже цікавим відображенням сучасних віяній в Америці.

«Вибач, що турбую» відбувається в альтернативному сучасному Окленді, штат Каліфорнія, і слідує за Кассіусом "Кеш" Гріном (Лейк Стенфілд). Кеш живе в гаражі свого дядька Серджіо (Террі Крюс) і влаштовується на роботу продавцем телемаркетингу, щоб заробляти орендну плату та допомагати своїй родині оплачувати будинок. Однак Кешу важко змусити людей слухати його по телефону, і він не може здійснити жодних продажів. Старший телемаркетолог на ім’я Ленгстон (Денні Гловер) каже Кешу, що йому потрібно почати використовувати свій «білий голос», щоб здійснювати продажі. Кеш виявляє, що він чудово вміє використовувати свій білий голос для продажу, і він прагне стати одним із «потужних абонентів» компанії разом із містером Бланком (Омарі Хардвік).

Тим часом колега Кеша Сквіз (Стівен Юн) починає організовувати зусилля в офісі телемаркетингу для об’єднання профспілки, вербуючи Кеша та друга Кеша Сальвадора (Джермейн Фаулер). Дівчина Кеша Детройт (Тесса Томпсон) також приєднується до їх руху, коли влаштовується на роботу в компанію. Однак, коли Кеш починає досягати успіхів завдяки своєму білому голосу, виявляється, що його амбіції суперечать зусиллям його друзів об’єднати профспілки. Весь цей час життя Кеша та його друзів відбувається на тлі економіки, яку підтримує WorryFree, компанія, яка пропонує житло та їжу на все життя в обмін на робочу силу, якою керує Стів Ліфт (Армі Хаммер). Оскільки різні аспекти його життя суперечать один одному, Кеш повинен вирішити, де його пріоритети та що він з ними робити.

«Вибач, що турбую», — це рівноправна антиутопічна наукова фантастика та бурхлива чорна комедія з гострим повідомленням про стан раси, праці та капіталізму в сучасній Америці. Райлі об’єднує ці, здавалося б, різні нитки для фільму, який є розумним, стильним і цілком приємним. У своєму режисерському дебюті Райлі демонструє унікальне око, яке привносить у фільм багато свіжості, гарантуючи, що режисер тепер утвердив собі ім’я в сфері авторського кіно. Разом із оператором Дагом Емметом, «Вибач, що турбую», вирізняється багатством кольорів, які оживляють світ готівки, особливо численні фонові елементи, що позначають фільм як антиутопічний альтернативний сьогодення, з великою часткою яскравості. знайти красу в повсякденному. Можна лише гадати – чи дійсно Райлі зробив у своєму фільму масову відсилку на твори Курта Воннеґута та Джека Лондона (Воннеґут весь, а Лондон саме на твір «Залізна п'ята») чи це випадковість, та помічати якісь елементи з улюблених творів це завжди цікаво.

Історія «Вибач, що турбую» неймовірно різка, і Райлі веде її в напрямках, які є абсолютно несподіваними, а часом і сюрреалістичними. «Вибач, що турбую», можливо, не перший фільм, який розглядає конфлікт, який виникає, коли американська мрія про просування у світі суперечить моралі персонажа, але фільм Райлі робить це з почуттям нешанобливості настільки повним, що «Вибач, що турбую» стоїть окремо від будь-якого іншого фільму, що розглядає ті самі теми. Насправді, у певних моментах є смішний напрямок, у якому розвивається історія, що майже неймовірно, але Райлі згортає це таким чином, щоб ці події все одно вписувалися в трохи незвичайний світ, який він створив. Історія першої кінострічки режисера розумна, але це також, безсумнівно, дика подорож, і глядачі можуть просто захотіти прив’язатися та насолоджуватися поїздкою цим абсурдом перемішаним з сюрреалізмом.

Звичайно, фільм «Вибач, що турбую», також зібрав зірковий акторський склад як вже популярних зірок, так і відомих початківців. Після другорядних ролей у «Просто із Комптона» і «Пастка» Кіт Стенфілд легко переходить до головної ролі Кеша, допомагаючи глядачам щоб співпереживати персонажу та стежити за ним у його дикій подорожі світом Райлі. Тесса Томпсон, Стівен Юн, Денні Гловер і Джермейн Фаулер показали досить переконливі допоміжні ролі, допомагаючи завершити та поглибити світ, що оточує Кеша. Однак саме Армі Хаммер виділяється найбільше після Кіта Стенфілда, пропонуючи особливо веселу роль генерального директора WorryFree Стіва Ліфта. Крім того, «білі голоси» різних персонажів, яких грають такі, як Девід Кросс, Стів Бушемі, Паттон Освальт і Лілі Джеймс, приносять багато гумору (проте, цей момент можна оцінити лише переглядаючи фільм в оригінальній озвучці – що, звісно, ми рекомендуємо). Це, безсумнівно, сюрреалістичний аспект «Вибачте, що вас турбую», але між грою акторів і акторів голосу вони допомагають приземлити цей химерний елемент і зробити його не тільки правдоподібним, але й веселим.
Фільм «Вибач, що турбую», на даний момент не схожий ні на що інше в Голлівуді. Звичайно, інші режисери створюють гостру соціальну сатиру, висвітлюють проблеми різних рас в сучасній Америці та змішують жанри, щоб розширити рамки. Тим не менш, «Вибач, що турбую» стоїть окремо як щось таке абсолютно унікальне і передове, що неможливо чи дуже важко порівняти з чимось іншим. В той же час, це означає, що бачення Бутса Райлі не обов’язково сподобається кожному кіноглядачу, воно зачіпає універсальні теми – і, звичайно, це весело.

Зрештою, «Вибач, що турбую», відповідає ажіотажу кінофестивалю Sundance, забезпечуючи освіжаючу дику подорож альтернативним сьогоденням Бутса Райлі, коли режисер представляє Кеша та світ навколо нього. Можна дуже весело провести час у безглуздих білих голосах Кеша та інших персонажів, а також у перипетіях цієї науково-фантастичної чорної комедії абсурду, а також споглядати сатиричне повідомлення фільму про працю та капіталізм. Безсумнівно, «Вибачте, що вас турбую» не для кожного глядача, але це фільм, на який варто звернути увагу і навіть не один раз.

Рубрика – спойлери.

"Вибачте, що турбую" пояснення повороту з конем
Що представляють Equisapiens чи напвіконі  фільму «Вибач, що турбую» – це досить заплутаний поворот сюжету, але є спосіб позбутися божевілля Бутса Райлі. В інтерв’ю виданню Thrillist Райлі пояснив, що представив Equisapiens як засіб змусити Кеша зрозуміти, що він лише гвинтик у цій жахливій капіталістичній машині у світі фільму «Вибач, що турбую»:
«У вас є світ, у якому всі приймають рабство, і тепер, коли він розпродає їхню працю, я подумав, має бути щось, що потрясе його до глибини душі».
Більше того, Райлі визнає, що міг вибрати якийсь інший вид генетично мутованого гібрида людини, але вибрав коней саме через їхні культурні конотації та асоціацію з працею такими термінами, як «робочий кінь» і «кінська сила». По суті, ті бідні Equisapiens представляють екстремальну версію робочої сили в умовах неприборканого капіталізму.

Завершення «Вибач, що турбую» було настільки ж тривожним як і сам фільм, але, на думку Бутса Райлі, все одно це щасливий кінець. Наприкінці Кеш намагається викрити тривожні плани WorryFree безрезультатно, перш ніж усвідомлює, що він справді нюхнув формулу Equisapien і сам перетворюється на гібрида людини-коня. Однак після закінчення одного з найдивніших моментів у фільмі, коли завершився «Вибач, що турбую», Кеш об’єднався зі своїми колегами- Equisapiens, щоб штурмувати будинок Стіва Ліфта, щоб помститися за їхню мутацію та експлуатацію. Кеш може бути печальним за погніченим напівлюдиною-напівконем, але врешті-решт він вирішив дати відсіч капіталістичній машині – і ось що має значення.
Як режисер оживил Equisapiens за допомогою лялькового театру

Крім того, наскільки ефективно вони передають центральні теми «Вибач, що турбую», Equisapiens також вражають тим, що вони повністю засновані на практичних ефектах. Замість того, щоб покладатися на CGI, Райлі пішов на більш класичну техніку, втілюючи в життя своїх гібридів коня та людини. Amalgamated Dynamics, компанія, яка створила такі шедеври зі спецефектами, як «Марс атакує!» та оригінальний фільм «Джуманджі», надала аніматронні ляльки складного дизайну для «Вибач, що турбую», для роботи з якими потрібно було декілька людей.

Хоча натомість можна було використати захоплення руху та CGI, той факт, що Equisapiens є реальними маріонетками, додає безпосередності їхнього фізичного жаху та робить їх ефектними та моторошними, що, безумовно, і було на меті у Бутса Райлі. Ляльковий театр додає додатковий рівень корпоративного контролю над Equisapiens – вони маріонетки в усіх сенсах. «Вибач, що турбую», в цілому може бути охарактеризований як сатира, але конячі люди надають цій вакханалії чіткого відтінку фільму жахів.

Наступний проект режисера
Після такого цікавого в усіх аспектах фільму, багато людей з нетерпінням чекають на наступний проект Бутса Райлі і ось що наразі відомо.
Згідно з The Wrap, Amazon замовив серіал «I’m a Virgo» або «Я діва» (можлива назва). Серіал — чорна комедія, в центрі якої 13-футовий темношкірий чоловік (роль якого грає зірка серіалу «Коли вони побачать нас» Джарел Джером), який живе в Окленді, Каліфорнія. Хоча конкретні подробиці сюжету залишаються невідомими, зазначається, що серіал представляється як «абсурдистська весела поїздка дорослішання». Райлі напише сценарій і керуватиме проектом, а також буде виконавчим продюсером.
"Вибач, що вас" залишається відносно унікальним досвідом для перегляду. Хоча, мабуть, розумно стверджувати, що не всі моменти історії детально досліджено, загальний акцент на тому, як капіталізм підвів робітників і суспільство в цілому, допоміг зробити фільм незабутнім. Ймовірно, Amazon розраховує на попередній успіх Бутса Райлі, щоб залучити передплатників. У той же час, сподіваємось, «I’m a Virgo» дозволить точці зору Райлі охопити ширшу аудиторію.