🍿
UAKINO.CLUB » Новини » Огляд «Маревокрай»: Джейсон Момоа сяє у нудному сімейному пригодницькому фентезі

Огляд «Маревокрай»: Джейсон Момоа сяє у нудному сімейному пригодницькому фентезі

Незважаючи на те, що «Маревокрай» режисера Френсіса Лоуренса черпає натхнення з коміксу, йому не вдається передати химерність і насолоду його походження.
Джейсон Момоа, мандрівник крізь чиїсь сни, звучить як – зачекайте – мрія стає правдою. На щастя для дітей у всьому світі, останній фільм актора «Маревокрай» — це фантастична пригодницька сімейна історія, у якій Момоа зображується як хитра рогата істота з гострими зубами. Його персонаж є ідеальним помічником для будь-якої дитини, яка наважується вирушити у світ мрій. Незважаючи на те, що «Маревокрай» режисера Френсіса Лоуренса черпає натхнення з коміксу, йому не вдається передати всю химерність і скаженість популярного оригіналу.
Адаптований комікс «Маленький Немо в Маревокраї» Вінзора Маккея, «Маревокрай» розповідає про Немо (Марлоу Барклі), молоду дівчину, яка подорожує світом мрій разом із сатиром, схожим на розбійника (Момоа). Після смерті батька її відправляють жити до нудного дядька, і невдовзі після цього вона прокидається у світі поза межами сну. У коміксі хлопець уві сні потрапляє в надзвичайні ситуації; часто сни починаються просто, а потім стають дивними, коли комікс продовжується. Комікс, надрукований у New York Herald, був високо оцінений за оригінальність, артистизм і уяву Маккея.

«Маревокрай», у певному сенсі, є особистою «Сімейкою Адамсів» Лоуренса. Успішна адаптація коміксу Чарльза Аддамса «Сімейка Адамсів», здійснена Баррі Зонненфельдом, була вірною вихідному матеріалу та розширювала ідеї, привнесені самим коміксом. «Маревокрай» йде в протилежному напрямку, намагаючись запозичити вихідний матеріал лише для того, щоб вписати його в звичайну голлівудську сімейну пригоду без особливої душевності чи уяви, вкладеної в комікси.
Хоча шанувальники Вінзора Маккея можуть скаржитися на цю тьмяну адаптацію, діти та сім’ї можуть отримати задоволення від пригод, які розгортаються. Фільм досить видовищний, хоча рендеринг CGI є занадто традиційним. Ця проста, але захоплююча історія безсумнівно сподобається маленьким дітям і зацікавить дорослу аудиторію протягом більшої частини, оскільки її основна історія містить теми горя та невідповідності. У той час як «Маленький Немо в Маревокраї» був значно темнішим, ніж його адаптація Netflix, Лоуренс зберіг достатньо свого стилю, щоб здивувати або кинути виклик молодшій аудиторії.

Однак адаптація одноточна і нудна. Вона позбавлена амбіцій, і та нерішучість Лоуренса робити щось творче з цифровим кінематографом засмучує. Фільм не позбавлений кольорових вкраплень, але палітра занадто приглушена, щоб на них зважати. Якби в Голлівуді не було такої поганої думки про анімацію, «Маленький Немо в Маревокраї» був би чудово реалізований у цьому середовищі. По-перше, мультяшні витівки Фліпа Момоа були б крутішими, а потойбічність світу мрій було б краще впізнано. У той час як фільм намагається створити химерну атмосферу з естетикою, запозиченою з роботи Зонненфельда та творця Pushing Daisies Браяна Фуллера, зусилля «Маревокраю» марні. Зрештою, це міг би бути чудовий анімаційний фільм.

Окрім візуальних ефектів, фільм хибує вражаючим м’яким сценарієм. З одного боку, оповідь у фільмі досить стримана та похідна. Повертаючись до коміксів Маккея, мрії Немо часто були безглуздими, безмежними та хаотичними. Їм бракувало структури, але ця адаптація одержима структурою та правилами. У той час як теми невідповідності тонко проштовхуються, світ мрій сильно зменшується через його прихильність до осмислення горя Немо. Сценарій іноді непохитно викривляється, щоб все набуло сенсу, замість того, щоб дозволити панувати хаосу. Зрештою, психічний та емоційний стан Немо можна вирішити простим визнанням того, що мрії не вічні, але це приємна втеча. Емоції можуть бути непередбачуваними та складними, але жодна з них не знайшла належного відображення в пригодах Немо в Маревокраї.
«Маревокрай» не опускає м’яча, коли розповідає свою емоційно насичену історію, але фентезі — це жанр, де правила й умовності не обов’язкові. Найближчим до того, щоб по-справжньому відчути радість жанру, є химерна тематична партитура Пінари Топраки, яка захоплює серце та емоції, чого не вдається режисурі Лоуренса, а також сценарію Девіда Гуйона та Майкла Генделмана. Дуже мало чарівного в «Маревокраї», але вона не позбавлена розважальної цінності. Момоа показує чудове шоу, а Марлоу Барклі — талановита молода актриса, яка ефектно передає глибину емоцій свого героя. Хочеться, щоб екранізації улюблених творів були такими ж образними та художніми, як і вихідний матеріал, але це рідко буває. «Маревокрай» – це далеко не свято дрімоти, але, як і більшість мрій, вона розвіється, щойно закінчиться.

1. k_himinets