🍿
UAKINO.CLUB » Новини » Рецензія на «Великий пивний забіг»: військовій комедії Фарреллі бракує змісту

Рецензія на «Великий пивний забіг»: військовій комедії Фарреллі бракує змісту

Фільм безладний і заплутується в безглуздях головного героя, але в процесі Зак Ефрон демонструє щиру та реалістичну акторську гру.

Зак Ефрон має величезну кар'єру, яка охопила два десятиліття – від кіномюзиклів («Лак для волосся») і комедій («Сусіди») до біографічних кримінальних драм («Гарний, поганий, злий»). Зак Ефрон не демонструє ознак сповільнення, коли справа доходить до демонстрації свого таланту. У його останньому фільмі Ефрон — Джон «Чікі» Донох’ю, молодий чоловік, який їде до В’єтнаму в розпал війни, щоб посміятися, підтримати та випити пива зі своїми друзями, які пійшли на військову службу. На основі реальної історії та адаптації однойменного роману Джона «Чікі» Донох’ю та Джоанни Моллой, «Великий пивний забіг» розкриває сумну реальність сліпого слідування воєнних закликів своєї країни.

Джон «Чікі» Донох’ю (Зак Ефрон) — 26-річний ветеран Корпусу морської піхоти США, який працює моряком торгового флоту в розпал війни у В’єтнамі. Розриваючись між бажанням підтримати своїх друзів на війні, не воюючи разом з ними, Чікі кидає собі виклик виконати безглузду мету. Щоб переконатися, що його друзі знають, що в США існує ціла система підтримки, яка підбадьорює їх, Чікі вирішує сам передати повідомлення разом із американським пивом. Те, що розпочалося як спланована подорож для підвищення морального духу, швидко перетворюється на небезпечну пригоду, коли Чікі протистоїть цій суперечливій війні. Він не тільки розкриє жахливу правду, але Чікі має знайти спосіб вижити в цьому процесі.

Режисер Пітер Фарреллі, можливо, мав на меті, щоб його бойовик/комедія/драма була зворушливою подорожжю самопізнання, дружби та жертовності, але у виконанні вона показує, наскільки американці неосвічені, коли справа доходить до реалій війни. Через Чікі Донох’ю сценарій Фарреллі, який був написаний у партнерстві з Пітом Джонсом і Браяном Керрі, розкриває мачизм і токсичну природу молодих чоловіків, коли справа доходить до розуміння війни та причин її існування. Завдяки такій структурі витримати 126-хвилинний фільм із персонажем Донох’ю на чолі стає нестерпним навіть через 15 хвилин фільму.

Це не означає, що герой історії має бути обов'язково симпатичним, але у «Великий пивний забіг» є внутрішні проблеми з його зображенням щодо історії на екрані. По-перше, Чікі мав шалено юнацьку позицію, коли йшлося про війну у В’єтнамі чи будь-яких протестувальників проти неї. Будь-яка думка, яка відрізнялася від його, просто не враховувалась і сприймалася як зневажлива та непатріотична. Проте глядачі повинні вболівати за успіх людини, яка приїхала до В’єтнаму лише для того, щоб доставити пиво, тому що він не міг втриматися від глузувань і не воювати разом зі своїми братами у війні, у яку він так щиро вірив. Це огидно, і це виглядає як неймовірно ледачий спосіб створити будь-які навчальні можливості для лідера — особливо коли повідомлення про службу на війні стають надто проповідницькими.
Можна легко звинуватити Ефрона за його зображення Донох'ю як головної причини таких непристойно глузливих елементів у сценарії. Але насправді щира гра Ефрона – це те, що робить «Великий пивний забіг» доступним для перегляду, незважаючи на сценарій. Він докладає всіх зусиль, коли справа доходить до балансу між комізмом і сентиментальністю, але ці моменти змінюються з блискавичною швидкістю. І, чесно кажучи, це виснажує. Саме це, у поєднанні з розчаруванням, викликаним спостереженням за людиною, яка поводиться без жодних докорів сумління за свою дурість і недосвідченість у війні, робить цю функцію неприємною. Навіть після всього, що Донох’ю бачив і через що пройшов, він повертається до реальності, лише побачивши, як на його очах розгортається брехня (а не вбивство невинних в’єтнамських дітей).

Як і є, «Великий пивний забіг» має проблеми, які виходять навіть за межі сценарію. Три дії не здаються такими згуртованими, як мали б бути, воєнні декорації залишають бажати кращого, і в тому, що могло б бути жвавим, просто немає життя. Але це те, що відбувається у фільмі, який обслуговує патріотизм і важливість служіння своїй країні, а не зміст, правду та щось глибоке. Це покладає більшу відповідальність на Зака Ефрона, який, безперечно, впорався з цим завданням, без будь-якої підтримки перетворити цю військову комедію, яку важко дивитися, на повноцінний фільм, який випромінює сердечність і автентичність. Це сумна правда для сценарію з таким великим потенціалом.

Реальна історія на якій оснований фільм
«Великий пивний забіг» — фільм про війну у В’єтнамі, заснований на реальній історії, але наскільки це правда? Все, чого хотів Джон «Чікі» Донох’ю, це принести своїм друзям у В’єтнамі кілька американських сортів пива, щоб подякувати їм за їхню хоробрість і службу. Він зміг здійснити свій подвиг, буквально прокравшись у війну у В’єтнамі, історію, яку протягом багатьох років відкидали більшість людей, які її чули. Тепер глядачі можуть побачити, яку довгу (і наскільки правдиву) подорож знадобилося, щоб отримати його друзів на кілька чашок пива під час війни.

Історія починається в барі Інвуд на Мангеттені в 1967 році. 26-річний Чікі Донах'ю часто відвідував старий ірландський заклад у своєму районі. У той час він був моряком торгового флоту США, куди він пішов після служби в Корпусі морської піхоти США на початку десятиліття. Бармен Джордж Лінч (у виконанні Білла Мюррея) твердо вірив у війну. Він озвучив, що хотів би, щоб хтось приніс чоловікам із їхнього сусідства, які були у В’єтнамі, кілька американських сортів пива. Чикі сприйняв цю ідею і побіг з нею. Протягом наступних кількох днів він знайшов дорогу до В’єтнаму з повною сумкою пива та списком імен і місцезнаходжень своїх знайомих.
Фільм починається легковажно, щоб відповідати абсурду, що стоїть за справжньою історією. Під час розгортання фільму темрява та спустошення війни переповнюють комедію 2022 року, але не так сильно, як радість від кількох чашок пива між друзями які змогли принести надію у час відчаю.

Чікі Донох'ю подорожував на морському кораблі до В'єтнаму?

Так само, як було показано у фільмі, Чікі справді подорожував на морському кораблі з Нью-Йорка до В’єтнаму. Використовуючи свої повноваження моряка торгового флоту США, він зміг отримати місце на човні. Через те, що він деякий час не був на воді, і з його кваліфікацією для роботи на човні, його прийняли нафтовиком. Він сів у човен із мішком, повним американського пива, готуючись до довгої подорожі, яка його чекала.

Чи була «пивна пробіжка до В’єтнаму» придумана спонтанно?
У фільмі після того, як «полковник» Джордж Лінч каже, що хтось повинен принести людям, які воюють у В’єтнамі, трохи пива, Чікі, здається, сам зголосився, схвильовано кажучи: «Я можу це зробити!» Інші відвідувачі бару сміються над ним, анітрохи не вірячи Чікі, але п’яно підігруючи цій заяві. Ніхто насправді не думав, що він збирається пройти через це, навіть сам Чікі. Справжня історія дещо інша. Як і у фільмі, полковник був першим, хто висловив ідею приносити пиво різним солдатам у В’єтнамі. Однак він сказав Чікі, що хоче використати свою картку моряка, щоб доставити пиво до В’єтнаму, давши Чікі ідею. Маючи посвідчення моряка та досвід роботи в морській піхоті, він зрозумів, що міг би легко пробратися до В’єтнаму. Він сказав Джорджу отримати йому список імен і що він особисто доставить пиво.

Чікі мав намір приносити пиво лише своїм близьким друзям?
Хоча Чікі був близький з усіма, кому він приносив пиво, все зводилося до списку, який він зробив. Після того як він оголосив про свою поїздку, люди в околицях назвали йому імена своїх синів, друзів і родичів, які воювали у В'єтнамі. У його списку було шість імен, але він зміг зустрітися лише з чотирма, коли прибув туди. Зрештою, можна з упевненістю сказати, що Чікі зблизився з усіма ними.

Чи справді Чікі прийняли за ЦРУ агента?
 Незважаючи на те, що Чікі не брав безпосередньої участі у бойових діях у В’єтнамській війні, він намагався знайти способи продовжувати рухатися вперед, щоб він міг продовжувати зустрічатися з людьми зі свого списку та досягати своєї мети. Під час шахрайства на військових польотах по всій країні та спілкування з високопоставленими військовими офіцерами Чікі, очевидно, допитували, але йому вдалося зберегти холоднокровність. Коли його запитували, хто він, він часто відповідав: «Якби я сказав вам правду, ви б мені не повірили». Цей метод напрочуд спрацював, оскільки змусив людей повірити, що Чікі є агентом ЦРУ. Комедійне непорозуміння потрапило у фільм.

Чи був Артур Коутс реальною людиною?
Артур Коутс — хардкорний військовий кореспондент і фотожурналіст, якого Чікі зустрічає у В’єтнамі. Коутс, якого зіграв кіно- та телевізійний актор Рассел Кроу, дає деяке уявлення про війну за Чікі. За словами Пітера Фарреллі, Артур Коутс — це лише поєднання різних військових кореспондентів, яких Чікі зустрів під час перебування у В’єтнамі. Він базувався не на одній конкретній людині, а на широкому спектрі журналістів, які всі вірили в те саме: війна була марною. Саме такі люди, як персонаж Коутса, допомогли змінити думку Чікі про війну.

Чи змінив Чікі Донох'ю свою думку про війну після того, як він поїхав до В'єтнаму?

На початку як у фільмі, так і в реальній історії Чікі був схожий на полковника. Полковник твердо вірив у війну. Спочатку Чікі погодився з цією думкою, але після подорожі до В’єтнаму та перебування серед хаосу та руйнувань він зрозумів, що вірити нема в що. Почувши та побачивши досвід свого друга та з’єднавшись із персонажами, зображеними у «Великому пивному забігу». Наприкінці історії Чікі змінився, оскільки він нарешті зміг побачити правду за безглуздою війною.

«Великий пивний забіг» вийшов на Apple TV+ 30 вересня. Тривалість фільму становить 126 хвилин, і йому присвоєно рейтинг R за мову та зображення воєнного насильства.

1. ктоЯ артхаус лайф
    репортер з Голлівуду⭐️