🍿
UAKINO.CLUB » Новини » Рецензія «Вендел і Вайлд»: Амбітний кадровий фільм — це моторошна сімейна розвага

Рецензія «Вендел і Вайлд»: Амбітний кадровий фільм — це моторошна сімейна розвага

У рівній мірі моторошний, смішний і вражаючий, «Вендел і Вайлд» (з незбагненним рейтингом PG-13) є ідеальним годинником для всієї родини цього Гелловіну.
«Венделл і Вайлд» — перший повнометражний фільм режисера Генрі Селіка після фільму «Кораліна» 2009 року — надзвичайно амбітний мультфільм. Це схоже на його попередні роботи в режимі стоп-моушн, оскільки він поєднує відчуття сімейного фільму з моторошними образами таким чином, щоб напевно посіяти наступне покоління шанувальників жахів. Його голос тут також чітко звучить у діалозі з жанровим маестро Джорданом Пілом, якого називають співавтором сценарію, продюсером і (під час радісного возз’єднання з колишнім партнером по скетчам Кіганом-Майклом Кі) актором. Різноманітність була явною путівною зіркою, розширюючи коло дітей, які тепер можуть побачити своє нестандартне почуття, відображене у фільмі Селіка, а сценарій переповнений тематичними та політичними інтересами — більше, ніж у ньому є місце для повного розкриття. Хоча ця щільність не так делікатно розшарована, як це може бути у власних проектах Піла, зрештою вона не завдає шкоди враженню від перегляду, особливо тому, що це віддзеркалюється візуально винахідливою анімацією, яка не соромиться нагадувати глядачеві, як це було зроблено. У рівній мірі моторошний, кумедний і вражаючий, «Вендел і Вайлд» (незважаючи на незбагненний рейтинг PG-13) є ідеальним годинником для всієї родини цього Гелловіну.

Історія мультфільму розповідає про дві нитки, яким судилося зіткнутися. В одному з них Кет (Лірік Росс), 13-річна темношкіра дівчинка, яка багато років тому осиротіла внаслідок автомобільної аварії, змушена повернутися до свого рідного міста Раст-Бенк. Загартована часом, проведеним у прийомній сім’ї та системах виправних закладів для неповнолітніх, Кет отримує шанс розпочати заново в задушливій католицькій приватній школі, якій потрібні кошти, які вони отримують, приймаючи її, і вона знаходить своє місто на межі розграбування зловісною Klax Korp. Дія іншого відбувається в підземному світі, де два демони сумнівного розуму, титуловані Венделл (Кі) і Вайлд (Піл), потрапили в неприємності зі своїм всемогутнім батьком Баффало Белзером (Вінг Реймс). Величезний демон, який несе на своєму животі «парк розваг» для загублених душ, звинувачує своїх синів у зраді, коли він дізнається, що вони планують побудувати власний ярмарок, і вони засуджені виконувати фізичну роботу. Приблизно в той самий час троє головних героїв дізнаються щось особливе про Кет. Її називають Пекельною Дівою, а Венделл і Вайлд, по суті, її особисті демони. Коли вона пристосовується до свого нового життя, ці двоє націлилися на неї як на квиток з рабства в країну живих.

Хоча розповідь ніколи не важко простежити, її структура не є надприродною, і «Венделл і Вайлд» іноді покладається на сюжетні зморшки, які, здається, виникають нізвідки. Однак це навряд чи може набриднути. Як вказує демонічна сторона синопсису, цей фільм має комічну чутливість, яка корениться в абсурдно-дурному, і глядачі з самого початку заохочуються реагувати на випадковість сміхом. Допомагає те, що часто смішні діалоги продаються дуже сильними голосовими виступами. Кі та Піл є очевидними видатними людьми, і Селік максимально використовує їхні природні стосунки, зберігаючи їхніх героїв разом, розвиваючи Венделла та Вайлда як особистостей насамперед через їхні стосунки.

Щодо комедійного боку речей, Реймс і легендарний Джеймс Хонг, як шкільний учитель Кет, батько Бестс, також вдихають життя у своїх добре продуманих персонажів таким чином, що вони запам’ятовуються. За винятком Росса, який вміло зображує озлобленого головного героя, драматична сторона фільму має тенденцію отримувати коротший кінець палиці, коли справа доходить до розвитку персонажів, і в результаті глядачі можуть виявити, що менше зациклюються на цих виступах. Але персонаж в анімації — це співпраця між актором і аніматором, і візуальна сила цього фільму перенесе глядача поза будь-яку скаргу в цьому відділі. Незважаючи на інтригуючу відмінність від зовнішнього вигляду попередніх робіт Селіка, кожен аспект «Венделл і Вайлд» виграє від виразного підходу до дизайну, і вам не знадобиться багато часу, щоб осісти в подвійних світах Rust Bank і Hell.

Існують певні картини, яким, здається, судилося справити враження, особливо ті, які схиляються до моторошної сторони речей, хоча батькам не варто надто хвилюватися. Незважаючи на те, що він досліджує темряву, у фільмі є бадьоре серце, а його образи менш захоплюючі, ніж «Кораліна» чи «Джеймс і гігантський персик», обидва з яких мають рейтинг PG. «Вендел і Вайлд» також покладається на якість ручної роботи у справді захоплюючий спосіб. Навіть коли глядачі занурені в розповідь, анімація в режимі стоп-моушн має особливу здатність підтримувати в активному стані частину мозку, зосереджену на самому об’єкті та тому, як він створений. Моменти благоговіння та здивування тим, як виконується певний кадр або перехід, є ключовими для враження від перегляду.

Де найбільше страждає фільм, так це через чудову якість, що має надто багато сказати. Зрештою, поняття, яке найбільше цікавить режисерів, — це сім’я, і ця ідея досить переконливо досліджується на багатьох рівнях. Але у своєму бажанні розглянути такі широкі теми, як визвольний ефект протистояння власній травмі та руйнівний вплив політично санкціонованої жадібності на місцеві громади, «Венделл і Вайлд» залишає сюжетні нитки невплетеними, якщо не висячими. Є бажання глибше залучитися до реального світу, через що щось на кшталт «Моє життя цукіні» здається потенційним пробним камінням, але це ніколи не поєднується з використанням у фільмі фантазії для дослідження концепцій у абстрактному вигляді — це схоже на місце, де Піл і авторські голоси Селіка відчували більше тертя, ніж гармонії.
Тим не менш, потенційні глядачі не повинні звинувачувати фільм у тому, що він відкусив більше, ніж міг розжувати, перш ніж дати йому реальний шанс справити на них враження. Краще ризикувати й накопичувати безлад, ніж грати надто безпечно й у підсумку не вирощувати нічого справжнього інтересу.
«Вендел і Вайлд» вийшов в обмеженому прокаті 21 жовтня та доступний для потокового перегляду на Netflix з 28 жовтня. Фільм триває 106 хвилин і має рейтинг PG-13 за деякі тематичні матеріали, насильство, вживання психоактивних речовин і коротку грубу лексику.